Wednesday 25 May 2011

Skrekkelig mat og service på BAR Tjuvholmen

Før påske skulle jeg bruke GroupOn-kupongen jeg hadde kjøpt på BAR Tjuvholmen. Treretters for to hørtes bra ut. Desverre var hverken mat eller service akseptabel.

Ankomst
Ved bestilling fikk vi beskjed om at det var helt fullt og det var derfor veldig viktig at vi kom presis 1900. Da vi kom 1900 ble vi stående et kvarter ved inngangen ventende på at en hovmester skulle dukke opp. Det endte med at noen i køen trampet inn for å finne noen. Da denne servitøren kom spurte hun bare om navn og bekreftet antallet. Ingen forklaring eller unnskyldning for ventetiden.

Mens vi ble ledet frem til bordet gikk vi forbi mange tomme bord. Det var litt trykk ved baren, men det er rart at en restaurant som har tomme bord ikke henter inn gjester som står i køen utenfor uten at de blir bedt om det.

Maten
Etter en forrett som var helt på det jevne var tiden kommet til hovedretten. Helstekt entrecote hørtes godt ut og tankene gikk til Tranchér. Da maten ble servert var det et sørgelig syn som møtte meg. Mitt kjøtt var grått og gjennomstekt. Jeg ga med en gang beskjed om at det ikke var aktuelt å spise gjennomstekt entrecote, servitøren forsøkte seg med at "den er jo helstekt så det er ikke sikkert et nytt stykke blir så annerledes". En forsmak på kundebehandlingen.

Etterhvert som de andre rundt bordet begynte å se på kjøttet ble det konstatert at det var kaldt og at det hadde en stekeskorpe på kuttflaten til det som skulle være helstekt entrecote. To tallerkener til sendes tilbake av en motvillig servitør. Ett minutt etterpå kommer servitøren tilbake med den ene tallerkenen og sier at maten er ikke kald, for den kommer rett fra ovnen. Hun hevder altså at vi tar feil og at maten er varm.

Jeg har jobbet på restaurant selv og har noen få ganger måttet ta med mat tilbake. Det kan foregå mye rart på et kjøkken da. Kokken kan bli forbanna, kaste maten i søppelet og lage en scene, men, han sender aldri maten tilbake til gjesten!!

Jeg spurte servitøren om dette var noe hun gjorde på eget initiativ eller om det var kokken som ba henne gå tilbake med maten. Da hun sa det var kokken spurte jeg om hun kunne be han komme ut. En indignert svensk kjøkkensjef i forsvarsposisjon kommer til bordet. Da jeg spør om han virkelig mener at det vi har fått er helstekt entrecote forteller han at at ja, den er helstekt. Når jeg spør hvorfor den er kald og har skorpedannelse på kuttflaten kommer det frem at entrecoten blir helstekt tidlig på dagen, så varmer de den opp i varmeovn før servering. Han forklarer at det er så stort trykk i restauranten at dette er måten de må gjøre det på. Jeg ser rundt meg, og det står fortsatt fire-fem bord tomme, men jeg motstår fristelsen og sier ingenting om det. Istedet spør jeg om han kan stå for den maten han sendte ut. Til dette svarer han at han ikke så maten vår, for det var ikke han som laget den. Det er igjen fristende å spørre hvorfor jeg da snakker med han istedet for han som laget maten vår, men jeg avstår. Det får være grenser for langt man vil tøye strikken med han som tross alt skal lage maten din en gang til og en dessert.

Etterhvert får vi hovedretten servert på nytt. Den er fortsatt ikke veldig varm og steketiden er på feil side av medium, men den har hvertfall ikke stekeskorpe på kuttflaten. Vi innfinner oss med at dette trolig er det beste de evner å levere på BAR Tjuvholmen og spiser opp.

Desserten var en helt grei, dog noe smakløs affære. Det mest interessante med desserten var en samtale jeg hørte mellom de to servitørene som betjente vår sone av restauranten. Den ene servitøren sa nemlig at det stod hovedretter på kjøkkenet som skulle ut. Dette forklarer en del. Da jeg jobbet på restaurant var det slik at dersom du kom inn på kjøkkenet og varm mat stod klar og du forlot kjøkkenet uten å ta den med ville du ha en kokkekniv i ryggen før du var kommet ut i restauranten igjen. Jeg begynner å forstå hvorfor BAR Tjuvholmen serverer kald mat.

GroupOn
Jeg har kjøpt et par GroupOn deals på restauranter tidligere og vært godt fornøyd, men BAR Tjulvholmen leverte ikke i nærheten av det jeg forventet. Det er litt rart. Når en restaurant velger å legge ut en GroupOn-deal må det være fordi de ønsker at folk skal teste restauranten deres og ha en fin opplevelse. GroupOn tar store deler av kupongbeløpet som allerede er minst 50% rabattert. Selv om før-prisene det opereres med nok er noe overdrevet tror jeg ikke det er særlig med inntjening på selve GroupOn-måltidet, selv om du legger til drikken.

BAR Tjuvholmen hadde stor pågang i baren og på uteserveringen, men ikke i restauranten. Jeg går utifra at GroupOn var et stunt for å få folk inn i restauranten. Kanskje var dette noe restaurantsjefen eller eierne hadde bestemt, men som kjøkkensjefen var imot. Dette besøket førte ihvertfall til at jeg aldri kommer tilbake. I ettertid har det også ført til at bekjente avbestilte en reservasjon på 20 personer de hadde der i forbindelse med Holmenkollstafetten, så dette var nok et nettotap for Bar Tjuvholmen.